Jens Arctander Haldorsen

www.haldorsen.com

adm hans haldorsen

Jens Arctander Haldorsen

◦Fra Simon Ellefsen: Jens var med i motstandsbevegelsen i 2. Verdenskrig. Ble arrestert og sendt som NN-fange til Tyskland, bl.a. i Natzweiler hvor han reddet vår tidligere statsminister Trygve Bratteli fra døden. Bratteli hadde blitt så dårlig at han ble slengt i en av massegravene i leiren. Jens som hadde jobb ved siden av, kom over han da han så en hånd som beveget seg blant de døde. Han dro Bratteli opp og fikk han smuglet inn i sykestua.

 

Her er en historie om Jens som ble skrevet av Harry Westrheim en tid etter at Jens forsvant på havet.

 

"Den gamle mannen og havet".

 

Denne kjente boktittelen av Ernest Hemingway kan godt brukes som overskrift på Jens Haldorsens liv. Og havet tok han til slutt. For noen dager siden la han i veg med den 16-fots båten sin – skulle ut å fiske – og han blei der ute i sitt toogåttiende år.

 

Vi satt en sommerdag for et par år siden under de høye aspetrærne utenfor huset hans i Konsvikosen. Jeg satt og så på den ranke skikkelsen hans, det skarpskårne ansiktet, og det slo meg at han satt der og lignet så grangivelig en annen kjempe fra sjøen, norskamerikaneren Andrew Furuseth som hele sitt liv kjempet for sjømannens rettigheter på de sju hav. De samme skarpe trekk, herjet av vind og uvær. – Og uvær hadde Jens vært ute i – mye mer enn de aller fleste av oss ville klare.

 

30. mai 1902 ble han født på Leiros i Evenes, rodde fiske, og gikk i Narvik og setmplet og fikk så hyre på en båt på langfart. Det ble turer jorda rundt, flere års opphold i Afrika i gullgruber og på kvalstasjonen i Whalefishbay litt nord for Cape Town.

Han var 12 sesonger om bord i kvalkokeriet «Kosmo 11» og meldte seg til krigstjeneste i aprildagene 1940. Etter den norske kapitulasjonen ble det fra Shetland satt i gang skøytetrafikk over Nordsjøen til det okkuperte Norge – i storm og snykov, under flyangrep og med tyske krigsfartøyer i kjølvannet. Turlasten var våpen og materiell til sabotørgrupper og med flyktninger som returlast.

 

Disse turene med de små fiskeskøytene var forløperen til den senere Nordsjø-trafikken ledet av Shetlands-Larsten. Om bord i denne lille farkosten var Ingvald Johansen, Skipper, og med Henning Olsen, Åge Sandvik, Johan Bergli og Jens Haldorsen. Den engelske forfatteren David Howard har skrevet om disse turene i boka «Nordsjøbussen».

Så kom siste tur til Norge. Det var med den 50 fot store skøyta «Vita». De skulle hente flyktninger. Ved Flatanger kjørte de seg rett inn i et tysk bakhold, lagt opp av Rinnanbanden.

 

Karene fikk dødsdom, ble sendt via Grini til Tyskland og Jens Haldorsen havnet i «Nacht und Nebel»-leirene Ertzingen og Natzweiler hvor vel 500 nordmenn satt.

 

Fangene døde snesvis hver dag, og Jens måtte en tid arbeide som likbærer. En dag så han svake livstegn i likhaugen og fikk dratt mannen ut. Det var Trygve Bratteli. Haldorsen sanste knapt hvem han hadde reddet, selv gikk han mest i ørske, og ventet på at han selv skulle bæres ut til krematorieovnene.

 

Helvete tok slut, og det bar hjem, fra oppsamlingsleirene Neuengamme, med Bernadottes kvite busser. Mannen var vel 1.80 og veide knapt 40 kilo.

 

Han endte der hvor han hadde hat arbeidsplassen sin det meste av sitt liv: havet.

 

Epilog: Jens Haldorsen er aldri funnet etter at han 82 år gammel dro ut i båten sin fra Konsvikosen i Lurøy i 1984. Han ble sist observert kl 15:00 utenfor Kvarøy. Leteaksjonen foregikk i svært dårlig vær, og de fant restene av plastbåten med bla bensintanken og skinnlua ved Myken, temmelig langt unna.