Haldor Nilsen Leiros

www.haldorsen.com

adm hans haldorsen

Haldor Nilsen Leiros

10 mars 1925; En foregangsmand; 72 år; fisker og gaardbruker

 

Om det kan man med en stor sandhet si om de er foregangsmænd som om Haldor Nilsen. Han har alltid været første mand paa alle de felter hvor han har virket.

 

I hans ungdom var det havet som lokket. Det var til del hans hug laa, han elsket havet og ønsket at leke paa dets vilde bølger, og mange gange har han vugget sig der ute paa blaamyren. Mangen dyst har han vovet der ute mellem de skumhvite bølgetopper.

 

Tolv aar gammel drog han for første gang ut til Lofotfiske med sin far, som drev storgarnsfiske med den tids største fiskefarkost – den vel kjendte Nordlandsfembøring. Da han var konfirmert, hyrte han seg med en seilskute og reiste med denne et par aar, men vendte saa igjen tilbake til fiskeriene. Han vilde ha sin egen skute og selv være fører.

 

Knapt tyve aar gammel kom han fra Lofoten med sin første fembøring. Etter den tids forhold virket synet ganske imponerende av denne store, nye blanke baat med sit drivende hvite raaseil. Folk undret sig ikke så lite over denne foretaksomme, modige unggut. Men han hadde da allerede vundet tillid, og i en fart fik han mandskap og reiste til Finmarken for at drive loddefiske. Det viste seg straks, at han til trods for sin unge alder var i besiddelse av den fornødne indsigt baade hva seillads og fiske angikk. Lykken fulgte han, saa han kom alltid hjem med de største lotter, baade fra Finmark-, Lofot- og sildefiskeriene.

 

Det var nok fiskerierne som gav han det første solide økonomiske fundament. Fra 1873 til 1896 reiste han hvert aar uten avbrydelse til Lofoten og Finnmarken med sin fembøring. Da saa sneseilsbaaten kom og avløste nordlandsbaaten, var han saavidt vites første mand som seilte ind Ofotfjorden med sin egen tomastet fiskekutter. Den var ikke dækket, men det var allikevel en betydelig forbedring, særlig med de meget mer letvindte seil og den mer komfortable bekvemmelighet. Den var indredet med lugar og kahyt. Med denne fortsatte han like aarvist til alle fiskerierne. I den 10de til 15de januar var han alltid i fuld virksomhet med Lofotfisket og fik store fangste naar skreien var paa indsig. Det blev aldrig nogen pause mellom Lofot- og Finmarksfisket. Det tok sjelden mer end to dage for at gjøre sig klar til Finmarksturen, saa han var alltid blant de første – for ikke at si den første – paa feltet.

 

Han var ikke kjærlen for at stikke tilhavs selv om veiret var rusket og baaten ikke dækket. Mer end 40 ganger har han seilt paa aapen baat over det 30 mil lange aapne Østhavet fra Nordkap til Vardø. Det var ikke alle gange like slet og heller ikke like stilt. Som oftest rullet Nordishavets bølger tunge og megtige. Paa aapen baat fik en ikke sjelden smake at det var salt. Men desto mer spendende og eventyrrik var seilladsen for den som elsket havet. Med sin fembøring seilte han fra Vardø 30-40 mil ind på Russekysten, drev fiske der og for delvis til Vardø og solgte fangsten. Russerne var yderst fobritret, naar der kom nordmænd ind paa deres fangststeder. Disse forsøkte da at skræmme de norske fiskere ved at røve fra dem børnskapet eller ogsaa ved at ta fra dem seil eller ror. Det blev saaledes ofte ”krig” mellom de to nasjoner.

 

Engang kom der en russersnekke og bakket op mot hans kammeratbaat for at ta fra han børnskapene. Russerne var overlegne saa det saa stygt ut for nordmændene. Da tok Nilsen resolut og kastet jollen paa havet, tog sig en rorsmand og plasserte sig selv i forstavnen, bevæpnet med en øks, og uten nogensomhelst parlamentering kilte han sig imellem de to stridene nasjoner og hugget over alle taug og forviklinger. Russerne foretrak da at retirere, vistnok glad for at de slap fra det med bare skrækken.

 

At opregne alle Haldor Nilsens mange mandige bedrifter paa havet med sin fembøring, det lar sig ikke gjøre, det er saa alt for mange. Kun skal jeg nævne enkelte spredte træk i såmmentrængt form.

 

Når han seilte hjem fra Finmarken, saa valge han kun sjelden indre led, men satte ben kurs for Fugeløsundet ved Tromsø. En strækning paa ca. 80 mil.

 

Under et vaarfiske i Mehavn, medens de laa ute paa fiskehavet, røk det op til uveir, som snart øket til orkan. Den stod skraa avlands, saa det var vanskelig at klare kurs for Mehavn, men stø og uforfærdet som han var, lykkedes det han at faa baaten til at avancere. Opunder land saa det smaat ut for at gaa klar braat og brænding. Da det knep som allerværst, var det bare en alen mellom baatripen og brændingen, men han presset sig ind paa havn. Da han hadde fortøiet baaten, blev han var at hans bror Ebenhard, der ogsaa drev med fembøring, ikke var kommet i havn. Han blær ængstelig og gik paa land oppaa et høidedrag og opdaget da at broren hadde maattet søke en yderst daarlig nødhavn. Han var med en gang klar over at hvis vinden dreiet aldrig saa litet mere paalands, saa var et totalt forlis ikke til at undgaas.

 

Han skyndte sig tilbake og gav ordre til sit mandskap at de skulde ta med sig alle ombordværende reservetaug og forsøke at yde hans bror assistanse. De bar eller drog jollen over et ganske langt eide. Endelig om de til stranden hvor broren laa utefor med sin baat, og hvor hvert øieblik en katastrofe kunde indtræffe. Men at komme sig ombord til han i dette forrykende veir var mere end vanskelig. Med stor fare for livet og under opofrelse av alle sine kræfter og energi klarte han og en av mandskapet at komme sig ombord. Brødrene holdt da en stunds raadslaging, men saa gav de ordre at mast, seil og rig skulde gjøres klar. Fortøyiningen skulde hales ind, de skulde gaa til seils, der var intet andet valg. Under et voldsomt seilpress og med en sjømands mot og dygtighet fik de den berømte nordlandsfembøringen under kommando og til at avancere sagte men sikkert mot uveiret og kom sig endelig om sider ind paa en fjordbugt hvor det var saavidt smult at de kunde si at nu var baade baat og mandskap reddet. Men ute paa nødhavnen som de hadde forladt så det fælt ut. Ca. 40 andre baater som ogsaa hadde søkt dit laa da knust mot stranden.

 

Om senhøsten like før jul, hvor det er 18 timers belgmørk nat, laa han ute i Vestfjorden mellem Skraaven og Steigen og drev sildfiske fra sin aapne nordlandsbaat. Han var som sagt ikke kjærlen og heller ikke skuggeredd.

 

Vinteren 1894, da redde han vinterfiske paa Balstad. Der var da saa meget fisk at i 4 samfulde uker kunde han ikke ta med sig i land mer en halve garnlænken, endskjønt de hadde sjøveir hver dag. Om kveldene, naar han kom seilende i land søklastet saa det var bare om en stripe at se av ”Livingstone” (saa het baaten), da sa folk og hadde til ordtak: ”Livingstone” gaar hver dag med fylla, ca 2000 stk. pr. dag.

 

Til og med vinteren 1921 drev han Lofotfiske og kom ogsaa hjem den vinter med en pen Lofotlot. Naar man sa til ham, at du burde nu ikke længer bry dig om at mase med disse fiskerierne, saa svarte han: Aa, for det første saa synes jeg det er en behagelig avveksling at faa se til kjendte steder og faa leke med den sprellende skrei, og for det andet saa maatte jeg lære op min yngste søn ogsaa før jeg sluttet”.

 

Samtidig som han har været en dyktig fisker og sjømand, har han ogsaa været en dygtig og fremdragende gaardbruker. Han har i ordets rette betydning pleiet baade paa hav og land.

 

I sin tid overtok han sin fars jordeiendom, udelukkende rydningsland. Denne er nå praktisk talt helt gjennempleiet og oparbeidet, alt som lar seg oparbeide. Det er opkastet og gjensat flere kilometer grøfter. Bække og smaa elver er gjennem kanaler samlet og avledet, saa de nu risler av sted i sine underjordiske løp. Der hvor der før var sumpemyrer og stubbemark, staar nu bugnende bygaakre eller frodig eng. Avlingen er mer end tre gange fordoblet. Nu kan han paa sine gamle dager sitte paa sin slaamaskin og slaa hele sin eiendom med hestekraft.

 

Det er utrolig hvor meget en iherdig og flittig mand kan klare at faa utført aar om andet, naar han nytter tiden slik som Nilsen. Naar man gaar forbi og ser den hvitmalte hovedbygning med den rommelige pytelig kjøkkenhave foran, den rødmalte fjøs- og ladebygning og forresten alt i heletat, saa vidner det hele om flid og dygtighet.

 

Helt fra sin tidligste ungdom har han været alvorlig og meget religiøst interesseret. Dette har ogsaa preæget hele hans liv. Det har tydelig kommet til syne baade hjemme og borte, ikke bare til søndags, men ogsaa til hverdags. Rattet eller plogen i haanden, altid med Gud i hjertet. Hans kristenliv har ikke bestaad i bare pene formanende ord fra forsamligerne, men han har daglig vist det gode eksempel. Et lys, der ikke har staad under en skjæppe, men paa en lysestake, saa alle har seet det. En megler og fredselskende, som kun faa. En, der har sagt at samle til det ene store maal: Guds rikes fremgang. Om ”ham” kan det sies at liv og lære har staad i skjøn harmoni. Derfor nyter han ogsaa alles ideelle agtelse og tillid. Han er avholdt av alle. Dette blev ogsaa tydelig bevist, da han forrige aar, etter 15 aars virke, frabad sig gjenvalg til Evenes skolestyre. Kredsen indbød ham da til en liten koslig tilstelning paa skolehuset, hvor hele kredsen møtte frem, baade smaa og store, gammel og ung. De vilde benytte anledningen for at gi uttryk for taknemmelighet, for godt og trofast arbeide i alle disse aar. Ved chokoladebordet blev han og hustru overbragt hver sin liten erindring i sølv fra kredsen. Alt som var sagt i anledning anledningen var en eneste jubel for at de fik nyte den glæde at være sammen med ham. De hadde selv saa ofte nydt godt av hans gjestfrihet, nu maatte deres tur komme for at faa spandere.

 

Sikkert er det, at ingen har gaaet forbi hans dør uten at bli traktert. Mangen kop kaffe og mangt et maaltid har han git, særlig ved de større religiøse sammenkomster. Men det ser ut for at det ikke minker, naar det blir git med et godt hjertelag, - snare at det heller monner.

 

Han er fremdeles baade aands- og legemsfrisk med undtagelse av at benene begynder at slaa feil. Humør og sind er fremdeles ungdommelig. Det er feststund at faa sitte sammen med ham i hans stue og høre han fortælle om fortids bedrifter, de mange barske tørn, og de primitive greierne de maatte klare sig med i fortiden.